Náte rádi šunku? Pokud vám chutná ta z obchodu, měli byste otevřít oči a zkusit si udělat sami poctivou domácí šunku. Je to opravdu o něčem jiném, než kupovaná šunka.

Počet porcí: -Obtížnost receptu: středníČasová náročnost: - minut

Ingredience Receptu

  • 2 kg libového vepřového masa
  • 1 kg králíka, nebo kuřete
  • 100 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 30 g soli
  • 30 g rychlosoli
  • 1 lžička cukru

Postup přípravy domácí šunky

Králíka nebo kuře si umeleme. Vepřové maso nakrájíme na středně větší kousky – kostičk. K nakrájenému vepřovému přidáme mléko, vodu, sůl, rychlosůl a ještě cukr. Všechno maso s ostatními ingrediencemi pořádně propracujeme minimálně 1/2 hodiny. Vypracovanou směs na šunku dáme do sáčku, které jsou i na tlačenku. Směs tam pořádně namačkáme a pevně zavážeme. Takto připravenou domácí šunku necháme 48 hodin uležet v chladu. Uleženou šunku vaříme zhruba 4 hodiny při teplotě 70° C. Uvařenou domácí šunku necháme schládnout a uskladníme v chladu.

Poznámka k receptu

Domácí šunku krájíme vždy před podáváním. Výborná s čerstvým chlebem a zeleninou.