Recepty na přípravu domácí šunky

Měsíční archív: Srpen 2015

Domácí šunka recept

Ingredience: 

1,2kg vepřového masa z kýty nebo plece, 200ml vody, 3 lžíce lesního medu, 25g řeznické soli, špetka sušeného česneku, papriky a pepře

Postup: 

Maso si rozdělte na dvě poloviny, přičemž jednu polovinu nakrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Druhou polovinu si buď naškrábejte nebo nastrouhejte, následně obě dvě poloviny smíchejte dohromady.

Maso vložte do robota, kterého nastavíte na proces hnětení a přidejte veškeré koření, sůl, med a postupně přilévejte i vodu – vodu je vhodné přilévat tehdy, jakmile se první várka vody vsákne do masa. Maso se začne postupně spojovat a to je dobře, protože tak tomu má být. Jakmile je maso téměř spojené a drží pohromadě, vložte jej do igelitového sáčku, aby se k němu nedostával vzduch a následně dejte do chladničky odpočinout na minimálně jeden den. Čím déle udržíte maso v sáčku, tím lépe, protože je naložené a získává tak daleko lepší chuť.

Po uplynulé době maso dejte vařit do šunkovaru na zhruba 90 minut a jakmile bude šunka hotová, nechejte ji vychladit při pokojové teplotě – je možné udělat i to, že šunku zprudka opláchnete ledovou vodou, aby se šunka zatáhla.

Vložil Vepřová šunka | Štítek , , , | Zanechat komentář

Kuřecí šunka ze šunkovaru recept

Ingredience: 

1kg kuřecího masa, 25g soli, 1dlc vody, 1 lžíce cukru 

Postup: 

Kuřecí maso si nakrájejte na menší kostičky a jednu polovinu nakrájeného kuřecího masa si dejte bokem, protože ho budete muset rozmixovat nebo pomlít. Pokud byste maso nechali jen tak na kousky, rozhodně by se vám špatně nebo dokonce vůbec nespojovalo k sobě a šunka by se rozpadala.

Všechny ingredience si smíchejte ve vodě a nalijte ji na maso, které buď vložíte do kuchyňského robota na proces hnětení nebo začnete s hnětením ručně, což vám zabere asi 15 minut. Doporučujeme, pokud zvolíte ruční hnětení, abyste si vzali rukavice, protože řeznická sůl je vůči kůži velmi agresivní. Maso následně dejte do pevné, uzavíratelné nádoby a nechejte jej v chladničce odležet minimálně jeden den – čím déle jej necháte v chladu naložené, tím lépe.

Pak už jen stačí zapnout šunkovar a dát vařit na 120 minut. Hotovou šunku je vhodné nechat vychladit při pokojové teplotě, protože jen tak ji udržíte déle čerstvou. Následně skladujte v ledničce.

Vložil Domácí šunka recept | Štítek , , , | Zanechat komentář

Šunkovar Tescoma

Doma připravená šunka obsahuje vámi vybrané kvalitní maso a vámi vybrané suroviny, které si pro přípravu zvolíte. I proto se stalo trendem připravovat si šunku doma, buď s pomocí šunkovaru nebo pomalého hrnce, avšak šunkovary vám značně usnadní celou práci. Jsou praktické, lze v nich připravovati domácí paštiky a navíc je příprava rychlá a snadná.

Šunkovar Tescoma je vyroben z pevného a především tepelně odolného tvrdého plastu, čímž je z velké části zaručena nejen jeho bezpečnost, ale také kvalita. Šunkovar Tescoma je navíc vybaven speciální redukcí, díky které je možné snadno nastavit množství šunky, kterou potřebujete připravit – rozdíl je, pokud připravujete šunku pro celou rodinu nebo jen například pro dvě osoby, kdy spotřebujete šunky daleko menší množství. Součástí šunkovaru je i teploměr, který umožňuje pravidelné sledování a snadné nastavování teploty v šunkovaru během přípravy i před jejím započetím. Teploměr měří s naprostou přesností, takže se nemusíte obávat chyb, jenž u nekvalitních teploměrů mohou nastat. Teploměr je navíc umístěn a nastaven tak, aby neměřil teplotu uvnitř masa, ale pouze teplotu vodní lázně, ve které je šunka připravována. Dosáhnete tak optimální teploty pro správnou přípravu vynikající domácí šunky.

Vložil Šunkovary | Štítek , , , | Zanechat komentář

Nerezový šunkovar

Chcete si vychutnat skvělou chuť doma připravené šunky bez zbytečných umělých přísad? Pak je načase, abyste si začali připravovat šunku doma a po svém. Jen tak můžete dosáhnout těch nejlepších chutí, které sami od domácí šunky očekáváte. Ideálním pomocníkem vám bude šunkovar z nerezové konstrukce, s jehož pomocí připravíte vynikající domácí šunku během několika desítek minut.

Nerezová konstrukce šunkovarů je nejen praktické z hlediska mytí, protože veškeré komponenty šunkovaru mohou do myčky na nádobí, ale nerez navíc pěkně a moderně vypadá, takže se nemusíte obávat nevzhledného doplňku vaší kuchyně.

Předností je bezpochyby i jeho skladnost. Nerezové šunkovary nejsou výrazně velké, právě naopak. Společně se šunkovary jsou zpravidla prodávány i různé recepty na ty nejlepší domácí šunky, kterými se můžete v kuchyni během vaření inspirovat. Kromě šunky je navíc možné ve většině šunkovarů připravovat i domácí paštiku, která se ve vašem podání stane zajisté nepřekonatelnou.

Šunka se v nerezových šunkovarech připravuje daleko snáze, než například v pomalých hrncích. Jejich výhodou je, že mají zabudovaný teploměr, což umožňuje pravidelné sledování a nastavování teploty v šunkovaru dle vaší potřeby.

Vložil Šunkovary | Štítek , , | Zanechat komentář