Recepty na přípravu domácí šunky

Domácí šunka recept

Ingredience: 

1,2kg vepřového masa z kýty nebo plece, 200ml vody, 3 lžíce lesního medu, 25g řeznické soli, špetka sušeného česneku, papriky a pepře

Postup: 

Maso si rozdělte na dvě poloviny, přičemž jednu polovinu nakrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Druhou polovinu si buď naškrábejte nebo nastrouhejte, následně obě dvě poloviny smíchejte dohromady.

Maso vložte do robota, kterého nastavíte na proces hnětení a přidejte veškeré koření, sůl, med a postupně přilévejte i vodu – vodu je vhodné přilévat tehdy, jakmile se první várka vody vsákne do masa. Maso se začne postupně spojovat a to je dobře, protože tak tomu má být. Jakmile je maso téměř spojené a drží pohromadě, vložte jej do igelitového sáčku, aby se k němu nedostával vzduch a následně dejte do chladničky odpočinout na minimálně jeden den. Čím déle udržíte maso v sáčku, tím lépe, protože je naložené a získává tak daleko lepší chuť.

Po uplynulé době maso dejte vařit do šunkovaru na zhruba 90 minut a jakmile bude šunka hotová, nechejte ji vychladit při pokojové teplotě – je možné udělat i to, že šunku zprudka opláchnete ledovou vodou, aby se šunka zatáhla.

Mohlo by Vás zajímat:


Tento záznam byl zaslán Vepřová šunka a označen , , , . Záložka je zde.

Similar posts

Komentáře jsou uzavřeny.