1kg vepřového masa, 2 lžíce rychlosoli (Praganda), 1dl soli
Postup:
K přípravě domácí šunky je samozřejmě možné použít jakýkoli jiný druh masa, například kuřecí, králičí a vynikající je zejména domácí krůtí šunka. Není přitom nutné používat formu na vaření šunky – šunkovar, jde to totiž i bez jeho pomoci.
Šunku stačí dát do tlačenkové fólie a následně uvařit v pomalém hrnci. Chutná stejně dobře, jako šunka připravená v šunkovaru.
Maso nakrájejte na menší kostičky a buď jej dejte do robota na hnětení nebo maso budete muset hníst v ruce a to dostatečně. Během hnětení se totiž z masa uvolní bílkovina, která nejenže prospívá chuti, ale navíc si tak zajistíte, že se během vaření maso krásně spojí dohromady. Během hnětení postupně přilévejte vodu, přidávejte sůl a směs dáme do igelitového sáčku. Teď je nutné, aby maso odpočívalo v chladu minimálně jeden den.
Po uplynulé době je možné maso konečně vložit do šunkovaru při teplotě 75°C – vařte alespoň 90 minut.
Komentáře