Recepty na přípravu domácí šunky

Parmská šunka

Parmská šunka, pršut, je typická sušená šunka, která pochází z italské oblasti Via Emilia (Emílijská cesta, která vede z Milána do Rimini). Poblíž se nachází menší městečko Parma, které se proslavilo právě díky této šunce, jenž je naprosto jedinečná.

Díky parmské šunce se městečko Parma stalo známé po celé Evropě.

Parma se proslavila už v dobách antického Říma a vůbec první zmínky o parmské šunce jsou zaznamenány v roce 217 př. n. l., když Hannibal přišel do městečka Parma a tam ho uvítali vepřovou kýtou, jenž byla konzervována v soli a uložena v dřevěných nádobách.

Od té doby se parmská šunka vyrábí podle utajovaného receptu, ačkoli některé ingredience jsou známé, následně je šunka velmi důkladně vysušena.

Vepřové maso je několik týdnů – dokonce se říká, že i několik měsíců, naloženo v soli, směsi koření a poté prochází velmi důkladným procesem. Po několika týdnech je maso řádně očištěno a suší se za různých střídavých podmínek, což je proces, který dodává šunce její dokonalou a nezaměnitelnou chuť.

Mohlo by Vás zajímat:


Tento záznam byl zaslán Sušené šunky a označen , , , . Záložka je zde.

Similar posts

Komentáře jsou uzavřeny.